Zweden

Zweden
Zweden, een land van ongerepte natuur dat voor ongeveer de helft bedekt is met bos. Waar in de zomer bijna het hele land bedekt is met bloemen, daar is in de winter vaak het land bedekt met sneeuw. Op de moerassige, bosrijke ondergrond komt de eland veel voor als inheemse diersoort en verder huisvest Zweden nog enkele zeldzame diersoorten als de bruine beer en de wolf.

Topografie
Van de drie Scandinavische schiereilanden Norwegen, Finland en Zweden is de laatstgenoemde het grootste. Met een oppervlakte dat 11x groter is dan dat van Nederland herbergt Zweden zo’n 96.000 meren. Zweden kan onderverdeelt worden in drie delen. Het Norrland, het Noordelijke bergachtige en woeste deel van Zweden omvat ongeveer tweederde van het land. Het midden van Zweden, Svealand, is wat rustiger landschap en bevat ook de hoofdstap van Zweden, Stockholm. Hier in het midden van het land zijn veel vruchtbare gronden waar veel akkerbouwers al duizenden jaren het landschap beheren. Het meest zuidelijke deel van het land is Götaland, een zeer divers landschap met veel bos en bloeiende landbouwgebieden.

Geschiedenis
In de geschiedenis van Europa heeft Zweden een belangrijke rol gespeeld. De Goten die vanaf de 9de eeuw vanuit Zweden een groot deel van Europa doortrokken hebben uiteindelijk gezorgd voor het ontstaan van een aantal Europese beschaving zoals die van Polen en Rusland. De Vikingperiode is waarschijnlijk de meest bekende periode van de Scandinavische beschaving. Van 800 tot 1050 na Christus zat de Scandinavische beschaving tussen bloei en strijd. In de zeventiende eeuw ontpopte Zweden zich als een grootmacht in Europa. Echter aan het begin van de achttiende eeuw nam deze macht af en verloor Zweden veel van hun overzeese gebieden. Sinds oktober 2006 hebben de vier centrum rechtse partijen van Zweden, de Alliantie van Zweden, de regie in handen.

Demografie
Het huidige aantal inwoners van Zweden ligt rond de 9,1 miljoen mensen. 86% van deze bevolking behoort ook daadwerkelijk tot de Zweden. Er wonen in Zweden al jaren Samen, traditionele bewoners van Zweden, Noren en Finnen. Ook is Zweden populair bij andere bevolkingsgroepen om naartoe te trekken afkomstig uit Oost Europa en Zuid Oost Europa.
De taal die de Vikingen spraken was een gemeenschappelijke Germaanse taal, ook wel Oudnoors. Tegenwoordig is er geen gemeenschappelijke taal meer tussen Noorwegen en Finland maar is een onderscheid tussen deze drie talen heel goed te maken. Officieel kent Zweden geen taal.
Tot het jaar 2000 was de Evangelisch-Lutherse Zweedse Kerk de overheersende godsdienst. Sinds 2000 zijn de Zweden niet meer automatisch lid van de staatskerk en daalt het percentage dat lid is van deze kerk sterk van 83% in 2000 naar de huidige 70%. Verder zijn er veel kleine groepen van andere religies in Zweden aanwezig zoals moslims.
Sinds de securalisatie in Zweden kent men nu ook een groep van de bevolking die geen godsdienst aanhangt.

Klimaat
De temperatuur in Zweden wordt beïnvloedt door de Warme Golfstroom. De gemiddelde temperatuur over een jaar genomen is daardoor hoger dan in landen als bijvoorbeeld Alaska en Rusland die op dezelfde breedte liggen als Zweden. Het klimaat in het midden van Zweden is een landklimaat. De zomers zijn warm en droog en de winters zijn koud. In het Noordelijk gelegen Lapland kunnen temperaturen in de winter zelfs dalen naar -35 graden. De sneeuw die in de winter valt kan in die Noordelijke gebieden soms wel tot zeven maanden blijven liggen. Alleen het Zuiden van Zweden heeft een zeeklimaat. De temperatuur schiet daardoor over het algemeen genomen minder vaak ver naar boven of naar beneden. Verder onderscheidt Zweden zich samen met Finland door twee schitterende natuurspektakels, de middernachtzon en het noorderlicht. De middernachtzon houdt in dat de zon tussen 21 en 22 juni niet achter de horizon verdwijnt maar aan de hemel blijft staan. Het noorderlicht ontstaat onder koude omstandigheden, wanneer magnetische deeltjes richting de aarde worden geschoten en daar door het magnetisch veld om de aarde beginnen te gloeien. Dit kan prachtige kleuren aannemen maar is vaak te zien in groen, blauw en paars.


                                              

Onderwijs
Het onderwijs in Zweden wordt voor een deel gefinancierd door de Zweedse overheid en een deel wordt door de ouders betaald. Dit is vooral het geval bij de lagere scholen. Wanneer het kind een leeftijd van 6-9 heeft bereikt gaat het naar verplicht onderwijs naar een negenjarige basisschool totdat de leeftijd van 16 jaar is bereikt. Het middelbaar onderwijs loopt in Zweden slechts van 16-19 jaar en wordt geregeld door gemeenten, districten of particuliere organisaties. Het hoger onderwijs wordt verstrekt door universiteiten en hogescholen, vergelijkbaar als dat in Nederland.

Economie
In Zweden maken ze nog steeds gebruik van de oorspronkelijke munteenheid, namelijk de Kroon. Ondanks het voorzitterschap in de EU in 2009 heeft Zweden ervoor gekozen om geen deel te nemen aan het euro-tijdperk. De laatste honderd jaar heeft Zweden zich ontwikkeld van redelijk arm agrarisch land tot een land met een modern geïndustrialiseerde maatschappij. Op dit moment behoort Zweden tot één van meest welvarende landen in de wereld waarbij hoge inkomens gerealiseerd worden en er een goed sociaal stelsel bestaat. Door de vrijemarkteconomie is ongeveer 90% van de bedrijven in particuliere handen. Door een aantal kleine staatsbedrijven en deelname in het kapitaal van particuliere bedrijven speelt de staat ook een kleine rol in de economie van het land. Waar vroeger de visserij zeer belangrijk was voor het land is dat nu de techniek die ver doorontwikkeld is. Ook de bosbouw is nog een levendige industrie in Zweden en in het zuiden wordt veel aan veeteelt gedaan. Hier wordt voornamelijk pluimvee, varkens en schapen gehouden en vee voor de vlees –en zuivelproductie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten