Oscar

Je hebt het al kunnen zien, mijn naam is dus Oscar Visser. Een 20-jarige student uit Gorinchem. Ik studeer aan de Hoge Agrarische School in Den Bosch, de HAS Den Bosch. De opleiding die ik hier volg is de opleiding dier –en veehouderij. Deze opleiding is een vierjarige opleiding waar je alles leert dat je nodig hebt in de bedrijfsomgeving van het bedrijfsmatig en professioneel houden van dieren. Dit zou in kunnen houden dat je dieren houdt voor sport, gezelschap, productie en ook bijvoorbeeld natuurbeheer. Het is een praktische opleiding: je gaat projectmatig bezig met biologische en technische aspecten van de dier –en veehouderij. Denk hierbij aan aspecten als voeding en fokkerij, diergezondheid en welzijn. Maar ook aspecten als bodem, plant en/of techniek komen aan de orde. Er wordt een balans gezocht tussen People (sociale omgeving), Planet (ecologie) en Profit (economie). Je kunt na deze opleiding aan de slag als (commercieel) adviseur op vakgebieden als voeding, bedrijfseconomie, vruchtbaarheid en vele andere vakgebieden.
Je zou er ook voor kunnen kiezen om zelfstandig ondernemer te worden. Dan start je je eigen bedrijf op en ben je op die manier helemaal zelf bezig met het houden van dieren.

Om op deze vakgebieden werkzaam te kunnen worden en goed voorbereid te worden zijn er een aantal mogelijkheden om praktijkervaring op te doen tijdens je studie. Deze mogelijkheden dienen zich aan in de vorm van stages. Deze stages beginnen al in het laatste blok (blok 4) van het eerste jaar. Je hebt dan de mogelijkheid om twee stages te lopen van elk 4 weken. Zo’n stage is dan een meewerkstage, je werkt dan mee op het bedrijf waar je stage loopt. Ik heb toen stage gelopen op een melkveehouderij, omdat ik toch benieuwd was hoe dit allemaal zou werken. Ik kom namelijk zelf gewoon uit de stad en was op dit vlak dus nog redelijk ontwetend. De andere 4 weken heb ik gewerkt op een legpluimveehouderij. Ik had interesse in de pluimveehouderij en wilde door de stage dus kijken hoe het was.

Dit jaar, het tweede studiejaar, en volgend jaar dienen zich twee nieuwe kansen voor het opdoen van praktijkervaring. Deze stages worden op HBO-niveau gelopen in binnenland en voor het eerst tijdens deze opleiding ook naar het buitenland. Deze stages nemen beiden 10 weken in beslag. De eerste stage, in het laatste blok van het 2de leerjaar ga ik naar Zweden. Dit land heeft een schitterende natuur en veel ruimte. Als je meer over Zweden wilt weten en over de andere cultuur wil ik je erop wijzen dat dit ook op mijn website staat. Ik wil in Zweden stage gaan lopen bij een grote veehouderij, als het lukt misschien wel bij een veehouderij welke elanden houdt. De eland is een ook in het wild voorkomende diersoort in Zweden en sommige veehouders gebruiken deze inheemse diersoort om een bedrijf op te starten in bijvoorbeeld het vlees van de eland.

De andere stage, welke ik ga lopen in het binnenland, staat ook vermeld onder een apart kopje. Deze stage wil ik gaan lopen bij Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.
Deze dierentuin is redelijk grote dierentuin net buiten het centrum van Rotterdam, vlak achter het Centraal Station van Rotterdam. Deze dierentuin wil een belangrijke rol spelen in de educatie op het gebied van dieren. Het bedrijf wil uitstralen dat dieren in het wild behouden moeten worden en ze spelen dan ook een grote rol in het tegengaan van uitsterving van bedreigde diersoorten. Als je bij Diergaarde Blijdorp werkzaam bent, ben je onderdeel van een grotere samenwerkende groep en sta je constant in contact met dier en mens. Dit spreekt mij erg aan dat er zowel contact is met mens als dier. Verder maak je weliswaar onderdeel uit van een groter geheel, maar ben je onmisbaar in de organisatie.